1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων
Ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, είναι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Νέας Ιωνίας. Θεμελιώθηκε το 1928, αντικαθιστώντας τον πρόχειρο ξύλινο ναΐσκο που υπήρχε από το 1923. Στη θεμελίωση μεταξύ άλλων είχε παραστεί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε γίνει δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από τους πρόσφυγες. Το θεμέλιο λίθο είχε καταθέσει ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Σπ. Πάτσης. Στην ίδρυση του ναού είχε πρωτοστατήσει ο Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, ο θεμελιωτής της Νέας Ιωνίας, και η κοινότητα των Σπαρταλήδων. Ο ναός αφιερώθηκε στους Αγίους Αναργύρους, Κοσμά και Δαμιανό, αφού η πρώτη εικόνα που είχε αφιερωθεί ήταν των Αγίων Αναργύρων. Φυλάσσεται σήμερα μέσα σε αργυρό κιβώτιο μαζί με άγια λείψανα. Στο ναό υπάρχει εικόνα του Τίμιου Προδρόμου, που μεταφέρθηκε με πολλούς κινδύνους από τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας το 1952. Ένα μέρος των αγιογραφιών του ναού έχει γίνει από τον Φώτη Κόντογλου. Πίσω από το Άγιο Βήμα του ναού έχουν ενταφιαστεί ο Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, πρώτος εφημέριος, ο Μητροπολίτης Πατάρων Μελέτιος και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Τιμόθεος, του οποίου άγαλμα έχει στηθεί στον περίβολο. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι στους επτά παλαιότερους ναούς της Νέας Ιωνίας φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια από τις αξέχαστες πατρίδες της Μικράς Ασίας. Τα περισσότερα τα έφεραν μαζί τους οι ανταλλάξιμοι πρόσφυγες και περιλαμβάνουν εικόνες, ιερά σκεύη, λείψανα αγίων και ευαγγέλια. Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. έχει εκδώσει σχετικό λεύκωμα.

agioianargiroi2(Αναδημοσίευση από http://www.xtypos.gr)

Με τα ονόματα Κοσμάς και Δαμιανός υπάρχουν τρία ζεύγη Αγίων Αναργύρων στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Όλοι τους ήταν ανά δύο μεταξύ τους αδέλφια. Επίσης ήταν γιατροί οι οποίοι εξασκούσαν την ιατρική αφιλοκερδώς και γι αυτό επονομάστηκαν «Ανάργυροι» (δεν έπαιρναν αργύρια).

Από τη Μικρά Ασία

Οι δίδυμοι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ( – 303) υπήρξαν γιατροί και μάρτυρες της ορθοδοξίας γιοί της Θεοδότης.

Γεννήθηκαν στην Συρία και πέθαναν το 303 στις Αιγές της Κιλικίας. Θεράπευαν αφιλοκερδώς τους αρρώστους. Γνωστό είναι το θαύμα που έκαναν, πετυχαίνοντας την μεταμόσχευση ενός ποδιού από νεκρό άτομο, σε έναν άρρωστο με σηψαιμία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους την 1η Νοεμβρίου.

Από τη Ρώμη

Τα αδέλφια Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί που όπως όλοι οι Άγιοι Ανάργυροι δεν έπαιρναν χρήματα για τις υπηρεσίες που προσέφεραν. Κατάφεραν να κάνουν τον αυτοκράτορα Καρίνο να πιστέψει στο Χριστιανισμό κατά τη διάρκεια που υποβάλλονταν σε βασανιστήρια. Σκοτώθηκαν, πιθανότατα από κάποιον ιατρικό αντίζηλο, το 284.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους την 1η Ιουλίου.

Από την Κιλικία

Μαζί με τους Κοσμά και Δαμιανό οι οποίοι ήταν επίσης γιατροί μαρτύρησαν στην Κιλικία και τα αδέλφια τους Λεόντιος, Άνθιμος και Ευτρόπιος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη όλων των αδελφών την 17η Οκτωβρίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s